6 Kasım 2008 Perşembe

Insan Irkı IT-Sapiens’e karşı

Hakan Demirci
17.11.2007

Teknolojik ürünlere karşı birçoğumuzun merakı yeni moda elektronik cihazlar satan mağazaları gezip bir son kullanıcı olarak ürünlere bakmaktan ibarettir. Kendi adıma ben bir son kullanıcı olarak hiçbir zaman keşke bende böyle şeyler icat edebilseydimden daha ziyade nasılsa işi,gücü,merakı bu tür şeyler icat eden bir familya, bir insan topluluğu vardır diye düşünürüm. İlgi, merak meselesi. Kalın gözlüklerinin arkasında kum taneciklerinden elde ettiği aparatı,ıvırı zıvırı mp3 playere, laptopa dönüştüren Einsteinımsı mühendis primatlar canlanır kafamda. Fakat bu teknolojik hede hödölerin artık yaşamın her alanında baş göstermesiyle bu familya mensupları tüm dünyaya yayıldı, artık sadece silikon vadisinde değil, okulda işyerinde her yerde karşımıza çıkıyorlar. Ve bizden tamamen farklılar .Yoksa insanoğlu farkında olmadan kendi içinden bir canavar mı yarattı?




Bir politika öğrencisi hiçbir zaman elinde Magna Carta ile öğrenci denilince tasvir eden bir görüntü canlandırmaz ya da elinde dünya maketi ile coğrafya öğrencisi veyahut tarih atlası ile bir tarih öğrencisi. Yine bu familyanın uzak kuzenleri olan T cetvelli öğrenci çoktan bir tasvir olarak yerleşmiştir dimağlara(sarhoşu oynamaktan bıktığında geçim sıkıntısı çeken memur ve bu memurun fakirlikten kırılan T cetvelli talebe oğlu şeklindeki Levent Kırca parodilerinde bile…) Ancak çok yakın bir gelecekte bu durum elinde laptoplu, gözlüklü bir öğrenci betimlemesine dönüşebilir hazır olun.

İlk başta durum oldukça masumdu, hepsi içimizdeki İrlandalılar olarak yaşayıp gidiyordu ama artık bizim yaşam alanlarımızda bizi tehdit ediyorlar, işyerlerinde en iyi maaşlara çalışıyorlar, dünyanın her yerinde iş bulabiliyorlar vesaire vesaire.. Eğer içlerinde bu yazıyı okuyanlar varsa açık yüreklilikle itiraf ediyorum, sizi korkuyla karışık kıskanıyorum da.

IT-sapiensler aşağı yukarı birbirlerine iki Çinli kadar benzerler. Yaklaşık 70%i nerdeyse ışığı geçirecek şekilde zayıf ve sıskadır. Diyelim ki sevgilinizi(erkek veya dişi IT-sapiens) çok seviyorsunuz ve onun bir IT-sapiens olmasından şüpheleniyorsunuz. Önce kilo kriterini kontrol edin ve daha sonra şu ipuçlarınıda değerlendirin.


Diyelim ki rüyalarınızdaki sevgilinizle bir kapıdan geçerken çarpıştınız. Eğer karşınızdaki kişi pardon/özür dilerim yerine mal mal bir bakışla size bakıp hödük bir şekilde yoluna devam ediyorsa çok üzgünüz, karşınızdaki kişi muhtemelen bir IT-Sapiens. Lütfen tüm hayallerinizi unutun ve karşınızdaki kişi artık çoktan kurtarılma çizgisini, geri dönme eşiğini geçtiğinden arkanıza bile bakmadan fersah fersah kaçın.

Veya tanışma aşamasını geçtiniz diyelim ancak içinizde sevgilinizin bir IT-sapiens olabileceğine dair kuşkular devam ediyor. Hemen şu basit testi uygulayın. Arkadaşınızdan küresel ısınmayla ilgili(veya başka bir güncel konu) ard arda 3 tane cümle kurmasını isteyin.Diyelim ki kurabildi. O zaman ona “kyoto” sence Japon mutfağından bir yemek ismimidir diye sorun. Muhtemelen bu aşamada tıkanacaktır. Ancak bocalıyor ve ıkına ıkınada olsa sözlerine devam edebiliyorsa emin olmak için meşhur evet/hayır yarışmasını uygulayın. 1 dakika boyunca ondan yasak kelimeleri kullanmadan konuşmasını isteyin ve yasak kelimeleri “hocam”, “hacım” olarak belirleyin. Bir IT-sapiens’in “hocam/hacım” kullanmadan cümle kurma ihtimali neredeyse sıfıra yakındır.

Dişi IT-sapiensler de kendi içlerinde bir bütünlük taşırlar. Neredeyse hiç biri giyimiyle kuşamıyla konuşmasıyla davranışlarıyla köyün okumuş kızı kardelen olmaktan kurtulamamıştır. Birçoğu tıpkı erkek IT-sapienslerde(man in black) olduğu gibi esmerdir fakat buna aldırmaksızın saçlarını sarıya boyatmışsa dahi diplerinden fışkıran bakımsız siyah saçlar size bazı ipuçları verecektir. Sarı saçlarına rağmen buram buram Anadolu toprağı kokusunu hissedersiniz , adeta yanağından pekmez damlar bir yerellik sergiler.Genellikle bilgisayar başında abur cubur yediklerinden bir çoğu kilolu, dudak ve burun arasındaki oluşumlarla daha çok bir Gillette Mach3 müşteri profili izlenimi verir.İnsanı dişi ve cinsellik kavramından ürkütecek, soğutacak bir durumları vardır. Ancak yine çok ilginçtir bazı dişi IT-sapiensler son derece güzel ve zekidir.




Özellikle erkek IT-sapiensler’in önemli bir bölümü inanılmaz derecede cimridir. Eğer IT-sapiens grubundan bir arkadaşınız/abiniz/eşiniz/dostunuz varsa ondan size bir yemek ısmarlamasını lütfen istemeyin, çünkü kendisinden bunu isteyeceğinize harakiri yapmasını istemenizi yeğler. Eğer yakın çevrenizde son derece cimri bir IT-sapiens olduğunu fark ederseniz lütfen hızlı adımlarla uzaklaşın, kaçarken cebinizde acil durumlar için taşıdığınız data kablosu veya bir ekran kartını önüne atın, IT-sapiens yerde bir elmas bulmuş gibi şaşırıp oyalanırken kaçmak için yeterince zamanınız oluşur.

Ancak tüm bu bildiklerinizi lütfen hiçbir IT-sapiens ile paylaşmayın. Çünkü size bir cevap vermektense doğrudan hacımlı hocamlı küfürlerini saymaya başlar. Fakat içlerindeki en İstanbul beyefendisi dahi küfür etmese bile bilgisayarınız bozulduğunda veya bir IT-sapiens ilgi alanına giren bir konu ile uğraşmanız gerektiğinde sizi yardımcı olmamakla tehdit edecektir.



Bu yazı da tıpkı çok güzel ve zeki dişi IT-sapienslerde olduğu gibi tüm IT-sapiensleri tabi ki kapsamıyor. İçlerinde hala iki familyadan ortak özellikler taşıyan , hatta içlerinde benim abim, arkadaşım, hannibalim dediklerim var; kısmen veya tamamen onları tenzih ediyorum.

Fakat bu vesileyle en azından bizi doğrudan etkileyen cimri IT ciler adına internette facebook üzerinde örgütleniyoruz, sendikalaşıyoruz. “
Aytici, cebindeki akrebi öldür, bizi yemeğe götür ” sembolik sloganımızla sizleride çılgın IT partisinden fotoğraflar eşliğinde grubumuza davet ediyoruz. Hepinizi bekleriz.( http://www.facebook.com/group.php?gid=6366542285 )



Hakan Demirci
17.11.2007




2 yorum:

Adsız dedi ki...

hehehe ben bıyık olayına garip espri anlayışlarına daha doğrusu anlayamayışlarına kopuyorum böyle mi olmalı şart mıdır yani
cimrilik için bir şey diyemiyeceğim ıtci bir arkadaşımız vardı bize ülker fıstıklı getirirdi demek ki arada cimri olmayanları da var

Adsız dedi ki...

Doğru bulmuyorum yazdıklarınızı.